Kommunen ger möjlighet till 800 nya utbildningsplatser för Ekerös unga – två nya friskolor kan etableras med Nystad

11 februari, 2022

Kommunfullmäktiges beslut om att överlåta skolfastigheten Ekebyhov 1:391 till Nystad Stadsutveckling AB har vunnit laga kraft. Med beslutet som grund ges möjlighet till ca 800 nya utbildningsplatser för Ekerös barn och ungdomar. På fastigheten etableras nya lokaler för Birkaskolan och en etablering av Internationella Engelska Skolan möjliggörs.

I mars 2020 ingick Ekerö kommun och Nystad Stadsutveckling AB en avsiktsförklaring avseende överlåtelse av fastigheten för nuvarande Ekebyhovsskolan. Kommunfullmäktiges beslut om att överlåta fastigheten till Nystad överklagades men har nu vunnit laga kraft och därmed verkställs beslutet.

Ekebyhovsskolans befintliga grund- och särskolelokaler är föråldrade och bedrivs delvis i temporära paviljonger. Verksamheten ska flyttas till en planerad ny skola på Bryggavägen, som ger utrymme att bedriva en modern undervisning i nya lokaler. Kommunen säljer fastigheten för den befintliga skolan till fastighetsbolaget Nystad.

På platsen i anslutning till nuvarande Ekebyhovsskolan kommer Nystad skapa nya lokaler till Birkaskolan. Den nya skolan om ca 6000 m2 kommer välkomna ca 650 för- och grundskolebarn ht 2024. På platsen kommer Nystad även möjliggöra för en etablering av Internationella Engelska Skolan om ca 600 barn med öppning ht 2025. Ekebyhovs förskola kommer fortsätta att bedriva sin verksamhet i sina nuvarande lokaler.

De stora vinnarna är barnen och familjerna i Ekerö. Skolan är en förberedelse för resten av livet och då är det viktigt med ett brett och kvalitativt skolutbud. Vi skapar förutsättningar för 800 nya utbildningsplatser och moderna lokaler för ännu fler elever samtidigt som valfriheten ökar. Med en hög kvalitet i både utbildning och nya skolbyggnader visar vi att Ekerö är en framtidskommun som investerar i barn och unga, säger Adam Reuterskiöld (M) kommunstyrelsens ordförande, Ekerö kommun.

Vi har ett konstruktivt och bra samarbete med Ekerö kommun om att etablera två efterlängtade grundskolor. Vi ser fram emot den fortsatta resan att ge Ekerös unga de bästa av förutsättningar för utbildning. Att bidra till ett breddat skolutbud inom kommunen och erbjuda barn nya, hållbara och verksamhetsanpassade byggnader och skolgårdar i fin miljö betyder mycket för oss, säger Per Ronnevik, VD Nystad Stadsutveckling AB.

Vi expanderar nu så att fler elever ska kunna välja Birkaskolan. Den nya skräddarsydda skolan kommer möjliggöra en samlokalisering av vår grundskola och förskola, och antalet skolplatser kommer öka från 450 till ca 650, säger Sara Wili-Blomé Lindmark, ordförande i Mälaröarnas Montessori (Birkaskolan).

Nystad tillträder som nya ägare den 9 februari. Ekerö kommun kommer fortsättningsvis att ansvara för förvaltningen av befintliga Ekebyhovskolan tills verksamheten flyttat till Bryggavägen.

Fler nyheter

Nystad tecknar hyresavtal med Internationella Engelska Skolan för nya skolor i Vallentuna och Kungsbacka

Fastighetsbolaget Nystad bygger två nya skolor i Vallentuna och Kungsbacka med Internationella Engelska Skolan som hyresgäst. Nystad och IES har tecknat långa hyresavtal i både Vallentuna och Kungsbacka. Sammantaget bygger Nystad skolor för 1.300 elever i de båda kommunerna.

Byggstart för Nystads idrottsanläggning i Kungsbacka

Nystad bygger drygt 5 300 kvadratmeter moderna och rymliga lokaler för idrott i centrala Kungsbacka. Kungsbacka kommun har tecknat ett 20-årigt hyresavtal med Nystad och Serneke är upphandlad byggentreprenör.

Nystad bygger nytt i Kungsbacka för Internationella Engelska skolan.

Nystad har förvärvat en fastighet för uppförande av en ny grundskola i centrala Kungsbacka för 900 elever F-9. Internationella Engelska skolan blir hyresgäst och byggstart sker i april i år. De första eleverna börjar 2021.

Nystad byggstartar grundskola i centrala Kungsbacka

Den 17 augusti byggstartade Nystad ännu ett projekt i centrala Kungsbacka, en grundskola som ska stå klart redan om ett år. Skolan kommer att bli 6 300 m² med plats för 900 elever. Internationella Engelska Skolan blir hyresgäst som har tecknat ett 20 årigt hyresavtal.    

Kontakta oss!

NYSTAD Stadsutveckling AB

Kammakargatan 9a, 3 tr, 111 40 Stockholm

Per Ronnevik
VD

076-627 58 15

Fredrik Hermansson
FASTIGHETSCHEF

070-861 57 63